top of page

Karaciğer ve Safra Kesesi Temizliği

Sanılanın aksine safra taşları karaciğerde de oluşur ve zaman içinde karaciğerin gözeneklerini tıkar. Karaciğerde ve safra kesesinde oluşan taşlar birçok hastalığa zemin hazırlar: ağızdaki birçok yara, bakteriyel (aft) ve viral (uçuk) enfeksiyonlar, mide hastalıkları (özellikle reflü), pankreas hastalıkları, karaciğer hastalıkları, bağırsak hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, bel ağrısı, karın bölgesinde şişkinlik, lenfatik ödem, solunum yolu hastalıkları, üriner sistem hastalıkları, sinir sistemi ve kemik hastalıkları, cilt hastalıkları gibi.

Safra taşları olduğunu nasıl anlarız?

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini taşıyorsanız karaciğer-safra temizliği prosedüründen büyük fayda sağlarsınız.

1. Cilt: - Alnın sağ ve sol tarafındaki kahverengi benek ya da keseler

- Kaşların arasındaki dikey çizgiler

- Burnun üst kısmındaki yatay çizgiler

- Şakaklarda cildin yeşil ya da koyu renk olması

- Alında aşırı yağlı cilt

- Başın orta kısmında saç dökülmesi

2. Burun: - Uç kısımda sertleşme ya da kalınlaşma

- Sürekli kızarıklık

- Burnun sola doğru kıvrılması

- Burunda çatlaklar oluşması

3. Gözler: - Gözlerin altındaki cildin sarı, gri yada koyu renk olması

- Alt kısımda su keseciklerinin oluşması

- Göz bebeğini saran bir sis bulutunun olması

- Göz kapaklarını etrafında oluşan beyaz kesecikler

- Gözlerin donuk ve mat bakması

4. Dil, ağız, dudaklar ve dişler:

- Dilin her iki yanında diş izleri

- Dilin üstünde kabarcıklar

- Dilin üstünde çatlaklar

- Ağıza ve boğaza sürekli geniz akıntısı

- Kokulu nefes ve sık geğirme

- Ağzın kenarlarında çatlak ve yaraların oluşması

- Dudaklarda şişme ya da büyüme

- Şişen, hassas ya da kanayan dişetleri

- Diş sorunları, dişlerde sararma

5. Eller, tırnaklar ve ayaklar:

- Parmak uçlarında beyaz yağlı cilt

- Koyu kırmızı ya da beyaz tırnaklar

- Tırnaklarda dikey çizgiler, beyaz noktalar

- Ayakta sarıya ya da yeşile doğru renk değişimi

- Ayak baş parmağının içe doğru kıvrılması

Bunların dışında başka işaretler de olabilir: sağ omuzda ağrı, tenisçi dirseği, ayaklarda uyuşma gibi.

Safra Taşlarının En Belirgin Sebepleri

Karaciğerdeki safra taşları, safrakesesi taşlarından başka bir sürü hastalığa daha yol açar. Hastalığı önlemek ve varolan bir hastalığı, onun sebebini anlayarak tedavi etmek için safra sıvısını neyin susuz bıraktığını, doğal florasını değiştirdiğini, enzimlerini yok edip, kolesterol ve bilirubin içeriğini arttırdığını anlamalıyız. Aşağıdaki dört başlık safra taşlarının en temel sebeplerine ışık tutacaktır.

1. Beslenme Alışkanlıkları

- Fazla yemek: Sindirim sıvılarının azalması sonucunda bedene alınan birçok gıda hazmedilmeden kalır ve çürüyerek fermente olmaya başlar. Dolayısıyla zararlı mikrobiyal kaynak vazifesi görür. pH’ı değişen bağırsak florası, mantar ve parazitler için uygun ortam oluşturmaya başlar. Zamanla daha fazla toksinin bağırsaklarda birikmesi sonucu, kan ve lenfatik sistem bu toksinleri emmeye başlar, tüm bunlar karaciğere ve boşaltım fonksiyonlarına aşırı yüklenir.

Tamamen doyduğunuz, daha fazla yiyemeyeceğinizi hissettiğiniz zaman mide görevini yapamadığı noktaya ulaşmış demektir. Mide ancak en az çeyreği boş olduğunda iyi çalışabilir. Midenizin dörtte üçü, 2 avuç dolusuna eşdeğerdir. Biraz daha yiyebilirim hissine sahipken, hafif açken sofradan kalkmak en sağlıklısıdır.

3

- Öğünler arası yemek: Ayurvedaya göre “bir önceki yemek sindirilmeden yeme” hastalıkların başlıca sebebidir. Öğünler arası yemeğe yol açan sebepler:

Stresli ve koşturmacalı yaşam tarzı

İşlenmiş, rafine ve çekici hale getirilen gıdaların yarattığı arzu

Fast food gıdanın çok kolay ulaşılabilir olması

Yenilen gıdanın besleyici olmaması sonucu, yeme arzusu

Korku ve sıkılma duyguları ile yüzleşememe durumunda duygusal yeme

Çalışmalar gösteriyor ki sindirim sıvıları en çok gün ortasında salgılanıyor, özellikle akşamları ise çok azalıyor. Gün ortasında yenen sağlıklı bir öğün ve yediden önce yenen hafif bir akşam yemeği sindirim sisteminin dengesini bozmazken, ara ara yapılan atıştırmaların her seferinde biraz safra sindirim kanalına bırakılıyor ve gün geçtikçe geride kalan safra taş oluşumuna katkıda bulunuyor.

Çoğu kişide sık yeme eğilimi, bedenin susuz olduğunun göstergesidir. Açlık ve susuzluk sinyalleri birbirine çok benzediğinden, biraz su içtiğinizde açlık hissi ortadan kaybolabilir.

- Akşam öğününü ağır yemek: Özellikle akşam altıdan sonra safra ve sindirim enzimleri azalmaya başlar; dolayısıyla et, tavuk, balık, peynir ya da yumurta gibi gıdalar akşam yendiğinde iyice sindirilemezler. Akşam öğünü, uyumadan en az 3 saat önce yenmiş olmalıdır ve 22:00 civarında beden uykuya hazırlanmalıdır.

- Aşırı protein tüketimi: Belli yerlerde yerleşen protein kalıntıları bedende kolesterolün rahatça dolaşımını engelleyerek ulaşması gereken yerlere ulaşmasını engeller. Sonuçta karaciğer, bu noktalara kolesterol ulaştırmak amacıyla daha fazla kolesterol üretir ancak ince barsaktan emilmek üzere yola çıkan kolesterol tıkanıklıktan ötürü hedefine ulaşamadan safra kanalında kalır. İşte bu şekilde zaman içinde kolesterol taşları oluşur.

İlginç şekilde genel olarak düşük-proteinli ama yüksek-yağlı beslenen Asyalıların safra kesesinde ender olarak taşa rastlanır. Diğer yandan et ve süt proteinin aşırı tüketien Amerikalıların safralarında kolesterol taşlarına sık rastlanır. Yağ tüketimi kolesterol düzeylerinin yükselmesinde ikincil, neredeyse önemsiz bir role sahiptir. Beslenmede yağa ihtiyaç duymamızın sebebi kolesterol ihtiyacımızı karşılamaktan çok diğer gıdaların sindirimini ve emilimini sağlamak ve yağda çözünen vitaminleri (A, D, E, K) alabilmektir.

Kanda aşırı protein üreten diğer sebepler ise stres, sigara ve alkol kullanımı ve kafeinli içecekler tüketmektir.

Vejetaryen değilseniz eğer, özellikle kırmızı et, yumurta ve peyniri azaltarak tavuk, balık ve hindiyi gündüz olmak üzere yemek daha sağlıklıdır.

4

- Diğer yiyecekler ve içecekler: Yapay tatlandırıcılar (aspartam, splenda, sakarin), alkol, çok şekerli gıdalar, soda ve gazlı içecekler karaciğerde yağlanmaya yol açar.

Çocuklar için: Yaşları 10-16 arasındaki çocuklar, yetişkin ölçeğinin yarısını kullanarak karaciğer temizliği yapabilirler (elma suyu, epsom tuzu, zeytinyağı ve greyfurt suyu).

- Rafine ve rafine olmayan tuzun etkileri: Doğal deniz tuzu 92 yaşamsal mineral içerirken, rafine tuz sadece 2 element içerir: sodyum ve klor. Doğal tuz bedensel mekanizma tarafından rahatça kullanılabilir ve fazlası gerekmediğinde sağlıklı böbrekler tarafından atılabilir. Ancak rafine tuz, sıvıların eklemlerde, lenfatik kanallarda ve böbreklerde tutulmasına yol açarak, suyun bedende eksilmesine, safra taşı oluşumuna, kilo almaya ve yüksek tansiyona yol açar.

Potasyum içeren gıdaları bolca tükettiğiniz takdirde doğal tuzdaki az sodyumu dert etmenize gerek kalmaz. Potasyumdan zengin olan besinler: muz, kayısı, avokado, kabak çekirdeği, fasulye, patates, kış kabağı ve birçok sebze.

- Dehidrasyon (Susuzluk): Dehidrasyon basitçe hücrelerin temel metabolik süreçler için yeterli su alamadıkları duruma denir. Buna sebep olan şeyler:

Günde 6 bardaktan daha az su içme

Diüretik etkileri olan içeceklerin (kahve, siyah çay, karbonatlı içecekler, alkol, bira, şarap) düzenli tüketimi. Yeşil çay, nane çayı ve benzer bitki çaylarının diüretik etkisi yoktur. Kafeinsiz kahve ve çay, doğal hallerinde olduklarından daha zararlıdırlar.

Et, baharat, çukulata, şeker, soda ve yapay tatlandırıcı gibi uyarıcı gıdalar

Stres

İlaçların çoğu

Aşırı egzersiz

Aşırı yemek ve kilo almak

Her gün saatlerce televizyon izlemek

İçilen kafeinli içeceklerin kendisinden çok bağışıklık sisteminin bu sinirsel toksini atmak için harcadığı çaba bizde enerji artışı hissini uyandırır. Bedenin 1 bardak kafeinli içecekten arınmak için 2-3 bardak suya ihtiyacı olur.

- Hızlı Kilo Kaybı: Aşırı kilolu insanlar safra taşları açısından normal kilolu insanlardan her zaman daha çok risk altındadırlar. Ancak hızlı kilo kaybına yol açan diyetler yeterli yağ içermediklerinden safra kesesi safrayı boşaltmak üzere yeterli kaslıma yapamaz. Bir öğün ya da atıştırmalık 10 g yağ içerdiğinde safra kesesi normal kasılmayı yapabilir.

- Düşük Yağlı Diyetler: 20. yy’ın başlarında dünyanın herhangi bir yerinde kalp krizleri oldukça enderdi. O zamandan beri yağ tüketimi neredeyse aynı kalırken, protein tüketiminde kayda değer bir artış gözleniyor. Özellikle hayvan kaynaklı proteinlerin aşırı tüketimi karaciğer kan damarlarını tıkayarak safra kanalında taş oluşumuna yol açıyor. Bu da karaciğerin safra salgılamasını azaltıyor ve yağların sindirimi gerçekleşemiyor.

5

Sonuç olarak yaşamsal yağlar ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi gerçekleşemiyor. Karaciğer daha fazla kolesterol üretmeye çalışıyor ve safra kanalında taş oluşumu yine tetikleniyor.

Kişi yiyecekle birlikte yağ tüketimini ne kadar azaltırsa durum o kadar kötüye gidiyor. Ancak yağlar düzgün olarak sindirilemediğinden, beden kısır döngüye giriyor. Tek çözüm tüm safra taşlarının karaciğer ve safrakesesinden atılmasından sonra yağ tüketiminin yavaş yavaş arttırılmasıdır.

2. Farmakolojik İlaçlar

- Hormon ilaçları ve doğum kontrol hapları: Safra taşı oluşturma riski bayanlarda erkeklerdekinden dört kat daha fazladır. Dişilik hormonu östrojen (hem doğum kontrol haplarında hem de hormon ilaçlarında bulunur), safra kolesterolünü arttırırken, safra kesesi kasılmalarını azaltır.

Menopoz sürecinde olan kadınlar birkaç sefer uygulayacakları karaciğer temizliğinden büyük rahatlık duyabilirler. Gelişen karaciğer fonksiyonları ve artan safra üretimi, osteoporozu önler ve tedavi ederken, doğru beslenme ile birlikte diğer eklem-kas sorunları da iyileşmeye başlar.

- Diğer ilaçlar: Tüm ilaçlar doğaları gereği toksiktir ve karaciğer tarafından detoksifikasyona gereksinirler. Özellikle ilaç kullananların çok daha fazla safra taşı oluşturdukları gözlenmiştir.

- Flor Zehirlenmesi: Karaciğer floru parçalayamadığından, bu zehirli kimyasalı safra kanalına bırakmak zorunda kalır. Bu da safra kanalının kasılmasına ve daha nice soruna yol açar. Birçok araştırma gösteriyor ki hayvanlardaki tümörlerin birincil sebebi flor kullanılması. Flor, aynı zamanda epifiz bezinde de toplanarak melatonin salgısını bozuyor ve tiroit fonksiyonları dahil birçok süreci etkiliyor. İnsanlarda florun, artrit, osteoporoz, kanser, kısırlık ve Alzheimer’a yol açtığı bulunmuştur.

Şu an birçok insan flor kaynaklı hipotiroid yaşamaktadır. Depresyon, dalgınlık, saç dökülmesi, yorgunluk, kas ve eklem ağrısı, alerjiler, nefes daralması, artan kolesterol düzeyleri, uykusuzluk belirtilerden sadece birkaçı.

Flor kaynaklı hastalıkların iyileşmesi için, karaciğer safra kanallarının temizlenmesi, flor içeren ürünlerden uzak durulması ve floru filtre eden bir su sisteminin kullanımı esastır.

6

3. Yaşam Tarzı

- Biyolojik saati bozmak: Bedenin ve doğanın fizyolojik ritimleri (circadian rhythms)dünyanın güneş etrafındaki döngüsü ile birebir ilişki içindedir. Aynı zamanda ayın ve diğer gezegenlerin de etkisinden de etkilenirler. Bedende birbirine bağlı birçok ritm ve döngü vardır ve birinin bozulması diğerlerini de etkiler.

- Doğal uyuma/uyanma döngüleri: Metabolizma, kan şekeri düzeyleri ve başığıklık hormonlarının tümü gece-gündüz döngülerine bağlı hormonlar tarafından yönetilir. En yüksek düzeyler sabah 4:00 ile 8:00 arası, en düşük düzeyler ise gece 24:00-03:00 arasıdır. Örneğin gece 10 civarı uyku moduna geçmek yerine gece yarısından sonra uyduğunuzda ve sabah 6 ile güneşle birlikte uyanmak yerine 8-9 civarı uyandığınızda bedenin doğal dengesini bozan bir kaosa altyapı hazırlamış olursunuz. Bir önceki günden rektum ve idrar kesesinde biriken tüm atık maddeler sabah 06:00 ve 08:00 arası atılmak üzere hazır beklerler. Uykuda iken atılamayan toksinlerin bir kısmı az da olsa geri emilmeye mahkumdur.

Epifiz bezinin salgıladığı en güçlü hormonlardan biri melatonindir ve gece 21:30-22:30 arası salgılanmaya başlar. Gece 01:00 ve 02:00 de en yüksek düzeye ulaşırken gün ortasında en düşük seviyeye iner. Epifiz bezi üreme, uyku, kan basıncı, bağışıklık sistemi, hipofiz ve tiroit bezleri, beden sıcaklığı ve birçok yaşamsal fonksiyonu kontrol eder. Gece geç uyuyarak ya da gece devriyesinde çalışarak bu döngüyü bozmuş ve başka birçok döngüyü de devre dışı bırakmış oluyoruz.

Melatoninin yanı sıra epifiz, fiziksel ve duygusal iyi olma durumunu yöneten serotonini de salgılar. Bu sefer gün ışığıyla, egzersizle ve tatlılarla salgısı artan serotonin, cinsel davranışlar, hafıza, iştah, korku, duygusal eğilimleri de etkiler.

Doğal öğün zamanlamaları: Sindirim ve safra salgıları gündüz ve öğlen maksimumken akşam minimuma iner. Beden açısından sabah 8 den önce yenen hafif kahvaltı, 12:00-13:00 arası yenen güçlü bir öğle yemeği ve akşam yenen hafif bir akşam yemeği en kolay olandır. Akşam 18:30-19:00 dan sonra akşam yemeği sindirilmeyen gıdaların kanda ve lenflerde birikmesiyle sonuçlanır. Safra taşı oluşumunun önce gelen sebeplerinden birisi bağırsaklarda biriken iyi sindirilememiş artıklardır.

4. Çeşitli Sebepler

- Saatlerce televizyon izlemek: Televizyon izlemenin kolesterol seviyelerini aşırı yükselltiği kanıtlanmış durumda.

- Duygusal stres: Kişinin kendine yeteri kadar zaman ayıramaması stresi arttıran faktörlerin en önemlisidir.

7

Karaciğer ve Safra Kesesi Temizliği

Karaciğer temizliğinin öncesinde 6 günlük bir hazırlığı ve sonrasında 16-20 saat esas temizliği vardır. Gerekli öğeler şunlardır:

6 gün için 1’er litrelik elma suyu

750 ml suda (3 büyük bardak su) çözülmüş halde 4 yemek kaşığı Epsom Tuzu

125 ml soğuk sıkım zeytinyağı

2/3 bardak taze greyfurt suyu (pembe en iyisi), ya da taze limon-portakal suyu karışımı

1/2 litrelik 2 kavanoz, biri kapaklı

Hazırlık

6 gün boyunca günde 1 litre elma suyu için: İdeal zamanlama – kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinden yarım saat önce ve öğleden sonra 4 te. Elma suyundaki malik asit safra taşlarını yumuşatır ve safra kanallarından geçişini kolaylaştırır. İlk birkaç gün şişkinlik ya da ishal olabilir. Elma suyunun fermente edici etkisi kanalları genişletir. Elma suyunu gün içinde yavaşça için (yemekten hemen önce, yemekle, sonrasında 2 saat boyunca ve akşam içmeyin). Günde 6-8 bardak suyunuza ek olarak içilmelidir. Gün boyunca defalarca ağzınızı karbonatla çalkalayın ya da dişinizi fırçalayın.

Beslenme önerileri: Bu hazırlık haftası boyunca soğuk ya da buzlu içecekler içmeyin, tüm içecekler ılık ya da oda sıcaklığında olmalı. Özellikle hayvansal gıdalardan, süt ürünlerinden ve kızarmış gıdalardan kaçının. Bunun dışında normal beslenmeye ve aşırı yememeye özen gösterin.

Temizlik için en iyi zamanlama: Haftasonu stresin olmadığı rahat dinlenebileceğiniz bir ortamı seçin. Her ne kadar ayın her durumunda etkiliyse de, karaciğer temizliği en rahat dolunayla yeni ay arasında olur. Dolunayda yapmamaya özellikle dikkat edin, beden sıvı tutmaya meyilli olur. Bir yeni ay günü de çok uygundur.

İlaç kullanıyorsanız: Çok gerekli olmayan ilaç, vitamin ya da destekleri almamak karaciğerin üzerindeki yükü hafifletecektir.

Temizliğin öncesinde ve sonrasında kolon temizliği yaptırın: Düzenli bağırsak hareketlerinizin olması bağırsağınızın tıkanık olmadığı anlamına gelmez. Birkaç gün önce ya da en ideali hazırlığın 6. gününde yapılan kolon temizliği, esas karaciğer detoksu sırasında ortaya çıkabilecek mide bulantısını engeller. Kolon hidroterapi, kolonu karaciğer temizliği için hazırlamanın en hızlı ve kolay yoludur.

Elma Suyu içmenin 6. gününde neler yapmalı: 1 litre elma suyunun tamamını sabahtan için. Ilık gevrek (yulaf en idealidir) ve meyve içeren hafif bir kahvaltı uygun olur. Şeker ya da tatlandırıcılar, baharat, süt, tereyağı, diğer yağlar, yoğurt, peynir, yumurta, fındık, fıstık, badem, ceviz gibi şeyler yemeyin. Soğuk şeylerden kaçının. Öğle yemeğinde sade pişmiş ya da buharda sebze ve pirinç (doğal tuzla) uygun olur. Öğlenden itibaren (13:30 dan) su dışında herhangi bir şey yemeyin. Tekrar dikkat: Protein ve yağ içeren şeyler yemeyin.

8

Esas Temizlik:

Akşam

18:00 4 yemek kaşığı epsom tuzunu (magnezyum sülfat) 750 ml su ile kavanozda karıştırın. Bu yaklaşık 200 ml lik 4 bardak yapar. İlk 200 ml lik porsiyonu şimdi için. Acı tadı gidermek için ardından birkaç yudum su içebilir ya da içine biraz limon damlatabilirsiniz. Bazı kişiler kalın plastik bir pipetle ya da burunları tıkayarak tadını almadan içmeyi tercih edebilirler. Epsom tuzu özellikle safra kanallarını genişleterek taşların geçmesini kolaylaştırır. Daha sonra kullanacağınız greyfurt ya da limon-portakalı buzdolabından çıkarın ki ılınsın.

20:00 İkinci 200 ml lik epsom tuzu karışımınızı içebilirsiniz.

21:30 Şu ana kadar herhangi bir bağırsak hareketi olmadıysa ve son 24 saatte kolon temizliği yaptırmadıysanız, su ile lavman yapın, bu bağırsak hareketlerini tetikleyecektir.

21:45 Greyfurtu (ya da limon-portakalı) iyice yıkadıktan sonra elle sıkın ve posasını atın. 200 ml greyfurt suyu ile ½ bardak zeytinyağını bir kavanozda iyice çalkalayarak karıştırın (~20 defa). İdealde bu karışımı 22:00 de içmelisiniz, ancak hala tuvalet ihtiyacınız varsa içmeyi 10 dakika kadar erteleyebilirsiniz.

22:00 Yatağınızın yanında durun (oturmayın) ve karışımı için, mümkünse duraksamadan. Burun deliklerini tıkayarak içmek daha rahat olabilir.

LÜTFEN HEMEN YATIN!

Bu safra taşlarının bırakılmasına yardımcı olmak için şarttır. Işıkları kapayın ve 1-2 yastıkla başınızı destekleyerek düz bir şekilde sırtüstü yatın. Başınız karnınızdan daha yüksekte olmalı. Eğer bu halde rahat değilseniz sağ tarafınıza yatın ve dizleri karnınıza çekin. 20 dakika boyunca hareketsiz yatın ve konuşmamaya çalışın. Dikkatinizi karaciğerinize verin. Taşların bilyeler gibi kanallardan yuvarlandığını duyumsayabilirsiniz. Herhangi bir ağrı ya da kasılma olmaz çünkü magnezyum tüm kanalları geniş ve açık tutar. Dalabilirseniz uykuya dalın.

Gece herhangi bir anda tuvalet ihtiyacınız olursa kalkın. Şimdiden küçük taşları gözleyebilirsiniz. Gece ya da sabah erken saatte mide bulantısı olabilir, sabah ilerledikçe geçecektir.

9

Ertesi Sabah

06:00-06:30 Uyanınca (06:00 dan önce değil) üçüncü 200 ml lik epsom tuzu karışımınızı için. Önceden bir bardak ılık su için. Dinlenin, okuyun ya da meditasyon yapın. Her ne kadar bedenin dik pozisyonda durması iyiyse de uykunuz varsa uyuyabilirsiniz. İyiyseniz yoga da yapmak uygundur.

08:00-08:30 Dördüncü ve son partiyi için.

10:00-10:30 Artık taze sıkılmış meyve suyu içebilirsiniz. Yarım saat sonra 1-2 parça meyve yiyin. 1 saat sonra normal ama hafif yiyebilirsiniz. Akşama ya da ertesi sabaha normale döner ve gelişimin ilk sinyallerini hissedersiniz. Takip eden 2-3 gün boyunca hafif öğünler yemeye devam edin.

Not: Her ne zaman susarsanız su için. Ancak epsom karışımından hemen önce ve sonra (20 dakika süre tanıyın) ve gece 21:30-02:00 arası içmeyin.

Ne Sonuçlar Beklemelisiniz?

Sabah ve belki gün boyunca sulu barsak hareketleri yaşamanız doğaldır. Yemek kalıntılarıyla karışık halde olan safra taşları, yeşil tonlarıdır ve suyun üzerinde yüzerler.

Beyaz ya da sarımsı renkte atılan bir köpük de varsa, milyonlarca minik keskin uçlu kolesterol kristalleri de atılmaktadır. Her ikisi de atılım açısından eşit önemdedir.

Burs iltihabı, bel ağrıları, alerjiler ya da diğer sağlık problemlerinin tedavisi için tüm taşların atılması gereklidir. Bu 8-12 civarında temizlik gerektirir, her biri arasında en az 3 ya da 4 hafta olmalıdır. Bu 3 hafta 6 günlük hazırlığı da kapsayabilir ancak hazırlık 3 haftadan sonra başlarsa daha iyi olur. Eğer bu sıklıkta yapamazsanız, araları biraz daha uzatabilirsiniz.

Önemli olan karaciğeri temizlemeye başladıysanız, ardışık 2 hafta hiç taş gelmeyene kadar temizlemeye devam etmenizdir.

İlk temizlikten sonra karaciğer daha verimli çalışmaya başlayacaktır. Ancak birkaç gün içinde karaciğerin arka tarafındaki taşlar kanallara doğru hareket eder ve eskisine benzer semptomlar yinelenir. Moralinizi bozmak yerine bunu, geride daha temizliğe gereksinen taşlar olduğunun bir işareti olarak alın.

Ardışık iki temizlikte taş gelmediğinde artık karaciğeriniz temiz demektir. Genel olarak her 6-8 ayda bir karaciğer temizliği yapılmalıdır.

10

Dikkat: Hafif bir üşütme olsa bile akut bir hastalık durumunda asla temizlik yapmayın. Ancak kronik hastalıklarda kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şey karaciğer temizliğidir.

Olası risklerden birisi de bazı safra taşlarının kolona takılmasıdır. Bunlar kolonik yıkama (kolon hidroterapi) ile hızlıca atılabilirler. İdealde bu karaciğer temizliğinin ikinci ya da üçüncü günü yapılmalıdır. Eğer safra taşları kolonda kalırsa enfeksiyona, baş ağrısına, karında rahatsızlığa tiroit problemlerine yol açabilir. Eğer bulunduğunuz yerde kolon yıkatma şansınız yoksa sulu lavman(water enema) üstüne kahve lavmanı (coffee enema) ya da 2-3 sefer sulu lavman yapabilirsiniz. Eğer kolon yıkatma dışında başka bir lavman yöntemi kullanacaksanız sabahtan 1 çay kaşığı epsom tuzunu 1 bardak ılık su ile karıştıtıp için.

Kolon ve böbrek temizliğinin önemi: Karaciğer temizliği tek başına muhteşem sonuçlar doğursa da idealde ardından kolon ve böbrek temizliği yapılmalıdır. Kolon temizliği, kolona takılan safra taşlarını temizlerken, böbrek temizliği atılan toksinlerin bu organa zarar vermesini engeller. Şimdiye kadar hiçbir böbrek sorunu (taş ya da idrar yolu enfeksiyonu) yaşamadıysanız, standart kolon temizliği-karaciğer temizliği-kolon temizliği sırasını kullanabilirsiniz. Yine de ileri bir aşamada böbrekleri temizleyin. İdealde 3-4 karaciğer temziliğinden sonra böbrek temizliği için uyungur. Ya da her karaciğer temizliğinden 2-3 gün sonra böbrek çayınızı içebilirsiniz.

Bağırsaklarında aşırı tıkanıklık ve kabızlık yaşayan kişilerin ilk karaciğer temizliğinden önce 2-3 kolon temizliği yapması tavsiye edilir. En önemli olan ise her karaciğer temizliğinden sonra 3 gün içinde kolon yıkatma gerekliliğidir.

Elma suyuna intolerans varsa

Elma suyu yerine içilen kızılcık suyu da aynı oranda malik asit içerir.

Özellikle diyabet, hipoglisemi, mide ülseri ya da mantardan ötürü elma suyu içemiyorsanız

120 ml kızılcık suyunu 120 ml su ile karıştırıp günde 4 defa 6 gün içebilirsiniz. İçine biraz elma suyu da ekleyebilrisiniz. Kızılcık suyunu karaciğer temizliğinden 2-3 hafta öncesinden içmenin de faydaları vardır.

1-2 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırıp günde 4 defa 6 gün boyunca içebilirsiniz.

Devam eden günlerde baş ağrısı ya da mide bulantısı olduğunda içinde bir parça taze zencefil beklettiğiniz suyu içebilirsiniz. Günde 2-3 bardak içilen papatya çayı da sindirim sistemini rahatlatır ve sinirleri yatıştırır.

Bir başka yöntem de 3 yemek kaşığı limon suyunu seyreltmeden ve tatlandırmadan kahvaltıdan 15-30 dakika önce 1 hafta boyunca içmektir. Bu safra kesesini uyarır ve daha başarılı bir temizlik için hazır eder.

11

Safra Taşı Oluşumunu Önlemek için Basit Öneriler:

1. Yılda 2 defa karaciğer temizliği yapın

Mevsim değişimlerinden 10 gün önce ya da 10 gün sonra idealdir. 11 ya da 31 Mart veya 11 ya da 31 Haziran da karaciğer temizliğine başlanabilir.

2. Kolonu temiz tutun

Doğal liflerden ve besinden eksik, yüksek düzeyde işlenmiş ve doğal olmayan gıdalar tüketildiğinde kolon bu yemek kütlesini (kimüs) bağırsak boyunca hareket ettirmekte zorlanır. Bu kimüs kolonda uzun süre kaldığında ise sertleşir ve kurur. Tek durum bu olsaydı sadece kabızlık konusunda endişelenirdik. Bunun yanı sıra bu kalıntılar:

- Fermente oluyor ve bozuluyor, parazit ve bakteriler için ortam yaratıyor.

- Kolonun kimüsten besin emilimini engelleyen bariyer görevi görüyor.

- Kimüsü bağırsak boyunca hareket ettirmeyi sağlayan kasılma (peristalsis) hareketlerini engelliyor.

Kalın ve sulu bir çamur ile kaplı olsaydınız siz işinizi ne kadar iyi yapabilidiniz?

Kolon fonksiyonunun bozulması sonucu şunlar ortaya çıkabilir:

- Bel ağrısı

- Boyun ve omuz ağrısı

- Kollarda ağrı

- Cilt problemleri

- Odaklanamama

- Yorgunluk ve isteksizlik

- Sık üşütme

- Kabızlık ya da ishal olma

- Gaz ya da şişkinlik

- Ülseratif kolit

- Huzursuz bağırsak sendromu

- Divertikülit

- Sızdıran bağırsak sendromu

- Midenin altında özellikle solda ağrı

Zaman içinde besin emilimi azaldığından bedenin belli kısımlarına yeterli mineral ve vitamin taşınamamaktadır.

Karaciğer temizliğinin yanısıra tavsiye edilen kolon temizleme yöntemleri:

1. Kolon Hidroterapi

2. Epsom Tuzu İçme (3 hafta süreyle)

3. Hint Yağı (Castor oil)

4. Aloe Vera suyu (Saf ve organik tercih edilmelidir) – diyabeti iyileştirebilir.

12

3. Böbrek Temizliği

Karaciğerdeki safra taşları zaman içinde böbreklerde taş, kum ya da tortu birikimine yol açtıysa böbrek temizliği de gereklidir. Böbrekler son derece değerli ve hassastır, susuzluk, kötü beslenme, stres, düzensiz yaşam tarzından etkilenirler. Küçük küçük oluşumu başlayan kum ve taşların saptanması zordur ama zaman içinde büyüyüp sorunlara yol açarlar. Böbreklerde herhangi bir kum ya da taş olasılığını basitçe gözaltı kapaklarınızı aşağıya yanağınıza doğru çekerek test edin. Herhangi bir kızarıklık, kırmızı ya da beyaz kabarcıklar, cilt renginin bozulması kum ya da taş olduğunu gösterir.

Aşağıdaki bitkileri 20-30 gün düzenli kullanarak her türlü böbrek taşını, kumunu atmaya yardımcı olabilir.

1. Origanum majorana Mercanköşk (1 ölçek) Marjoram 2. Uncaria tomentosa Kedi pençesi (1 ölçek) Cat’s claw 3. Symphytum officinale Karakafes/eşek kulağı (1 ölçek) Comfrey root 4. Foeniculum vulgare Rezene tohumu (2 ölçek) Fennel seed 5. Chichorium intybus Hindiba (2 ölçek) Chicory herb 6. Arctostaphylos Çoban üzümü (2 ölçek) Uva ursi/bearberry 7. Hydrangea arborescens Ortanca kökü (2 ölçek) Hydrangea root 8. Eupatorium purpureum Grip otu, su kenevir otu (2 ölçek) Gravel root 9. Althaea officinalis Hatmi çiçeği kökü (2 ölçek) Marshmallow root 10. Solidago virgaurea Altınbaşak (2 ölçek) Golden rod herb

Tüm bitkileri belirtilen oranlarda karıştırdıktan sonra, ağzını kapalı bir kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz. Uyumadan önce 2 yemek kaşığı karışımı 500 ml suya ekleyin ve üzerini kapatın. Ertesi sabah karışımı kaynatın ve süzün. Eğer bitkileri akşamdan koymayı unutursanız karışımı sabah kaynatın ve süzmeden önce 5-10 dakika bekletin.

Gün boyunca 6-8 sefer birkaç yudum şeklinde için, sıcak ya da ılık fark etmez ama buzdolabına koymayın. Şeker ya da tatlandırıcı da eklemeyin. Yemeklerden sonra içmek için 1 saat bekleyin. Bu işlemi 20 gün süreyle yapın. Bu süreçte bolca su içerek böbrekleri destekleyin ve hayvansal proteinlerden, çay, kahve, alkol, gazlı içecekler ve çukulatadan kaçının.

Karaciğer temizliği yapıyorsanız her 3-4 seferde bir böbrek temizliği yapmaya çalışın.

4. Sık sık iyonize su için.

5. İyonik esansiyel mineraller kullanın (Kalsiyum karbonat ve çinko pikolinat bedende birikime yol açar.)

13

6. Yeterli su için

Özellikle sabahları içilen su gece boyunca biriken toksinler atılımı açısından çok önemlidir. Sabah ilk içtiğiniz su ılık olsun, sonrasında hemen ikinci ılık suyunuza da yarım limon suyu ve biraz bal ekleyin. Bu tüm sindirim kanalını temizlemeye yardımcı olur.

Diğer önemli su içme zamanları yemeklerde yarım saat ve 2 saat sonradır. Zaten su düzeyi olan bir beden de bu zamanlarda suya ihtiyaç duyar. Acıkma ve susama sinyali aynı hissedildiğinden acıkma sinyalini ilk aldığınızda su için, açlığınız geçip geçmediğini kontrol edin.

7. Alkolü Kesin

Alkol, rafine edilmiş şekerdir ve çok asit oluşturur. Dolayısıyla bedendeki mineralleri tüketir. Büyük bir kısmı yağa ve sonuçta safra taşlarına dönüşür.

Kayve ya da çay gibi bedeni susuz bırakma etkisi gösterir.

Alkolü bırakan kişilerde (şarap ve bira dahil), çok kısa sürede panik atak, aritmiya, solunum ve uyku düzensizliği gibi sorunlardan kurtuldular.

8. Aşırı yemekten kaçının

Midenin hazmedebileceğinden daha fazla yemek karaciğerin fazlaca kolesterol salgılamasına yol açıyor. Sofradan doymadan kalkmak kesinlikle çok önemli.

İdealde haftada 1 gün sindirim sistemini dinlendirerek sıvı orucu yapmak hem onun verimli kalmasını sağlar hem de kalan artıkların bedenden atılmasına olanak sağlar. Sıvılar sebze çorbası, meyve-sebze suyu, bitki çayı ve su olabilir.

Aşırı yeme, bağırsak tıkanıklığına, bakteri ve mantarların çoğalmasına yol açıyor ve tam da zıt bir şekilde enerji verici gıdaları (aslında enerji tüketici – şeker, tatlı, beyaz unlu gıdalar, patatesli şeyler, çukulata, kahve, çay ve gazlı içecekler) yeme ihtiyacını arttırıyor. Tüm bu gıdalar safra taşına yol açıyor.

9. Öğün zamanlamasına sadık kalın

10. Vejetaryen beslenin (et ve süt ürünlerini mümkün oldukça az, çiğ sebze ve meyveyi mümkün oldukça fazla tüketin)

11. “Light” ürünlerden kaçının (yağı azaltılan ürünler sindirimi daha da zorlar ve karaciğerin daha çok kolesterol salgılamasına yol açarlar)

12. Rafine edilmemiş deniz tuzu/himalaya tuzu tüketin.

14

13. Enerji Akışını düzenleyen çalışmalar yapın (Yoga, Tai-chi, Qi Kong)

14. Yeterli uyku alın

15. Aşırı çalışmaktan kaçının

16. Düzenli egzersiz yapın

Kontrollü seviyede yapılan aerobik egzersizin hem psikoloji ve beyin modu hem de karaciğerden kalbe olan kan dolaşımı üzerindeki faydaları tartışılmaz. Aşırı egzersiz ise fayda yerine zarar verir, unutmayın.

Egzersiz yaparken ağızdan değil burundan nefes almak gevşemeye yardımcı olur. Nefes almakta zorlandığınız anda bırakın ve dinlenin, iyi hissettiğinizde yeniden başlayın. Böylece olası zararlarda bedeni korumuş olursunuz.

17. Düzenli olarak güneş ışığı alın.

Bedenimiz güneş ışığının cildimizdeki bir tip kolesterolle etkileşimi sonucunda D vitamini sentezleyebilmektedir ve UV ışınların kan basıncını düşürmek, kan şekerini dengelemek, bağışıklığı güçlendirmek gibi etkileri vardır.

Ancak asidik bir beslenme ve yaşam tazına sahip bireyler için cilt, UV ışınına karşı aşırı duyarlı olabilir.

Güneş banyonuzu sabah ondan önce ve öğleden sonra üçten sonra olmak üzere birkaç dakika ile başlayıp zaman içinde 20-30 dakikaya çıkarabilirsiniz.

18. Karaciğer destekleri kullanın. (Pau d’Arco/ Milk Thistle gibi),

19. Günlük yağ terapisi uygulayın

Kanı temizlemenin çok basit ve ucuz bir yoludur. Soğuk sıkım ve rafine edilmemiş ayçiçeği, susam ya da zeytinyağını kullanın. Sabah uyandığınızda ya da kahvaltıdan önce herhangi bir zaman 1 yemek kaşığı yağı ağzınıza alın ama yutmayın, 3-4 dakika boyunca ağzınızda yavaşça çevirin, dişlerinizin etrafından dolandırın. Tükürükle birleşen yağ, serbest kalan enzimleri aktive eder ve bu enzimler kandan toksini çeker. 3-4 dakikadan sonra yağı tükürün, daha uzun bir süre toksinlerin emilimine yol açabilir.

En iyi sonuç için bu işlemi 2 defa daha tekrarlayın, daha sonra ağzınızı ½ çay kaşığı karbonat ya da 1/ çay kaşığı deniz tuzu ile çalkalayın. Zaman içinde dişeti kanamalarınızın geçtiğini ve dişlerinizin daha beyaz olduğunu fark edeceksiniz.

20. Tüm metal dolguları çıkarın.

15

21. Duygusal sağlığınızı dengeleyin.

Daha derin bir düzeyde, ortaya çıkan her fiziksel sorun dengelenmemiş bir duygudur. Duygular bilinçli varoluşumuzun her anında bedenimizin bize gönderdiği rahatlık ya da rahatsızlık sinyalleridir. Sadece hissedebildiğimiz bedenimiz, duygusal bir ayna gibidir. Kirli bir ayna sadece belli kısımlarımızı yansıtır ya da bizi bozuk gösterir.

Tüm duygusal sorunlar bir düzeyde farkına varamamanın sonucudur. Birçok kişi duygularından o kadar kopuktur ki, ne hissettiklerini bile bilmezler. Duygular varoldukça onlarla kalarak, içimizde atıl bekleyen gücü harekete geçirebiliriz. Duygular yargılanmak ya da baskılanmak üzere değil, anlaşılmak ve kabul edilmek üzere varolur. Onları seyretmeyi öğrendikçe, gerçek anlamlarını anlamaya başlarız. Zor bir duruma ya da kişiye bilinçsizce reaksiyon göstermek yerine, kendi özgür irademizle bilinçli olarak davranmamız mümkün olur.

Her gün 20-30 dakika ayırarak yapacağınız meditatif çalışmalarla, duyguları seyretme ve bilinçli olma konusunda doğal olarak yol alırsınız.

16

Özet Program

Günler

Pazartesi (1. gün)

Salı (2. gün)

Çarşamba (3. gün)

Perşembe (4. gün)

Cuma (5. gün)

Öğünlerden yarım saat önce ve öğleden sonra elma suyu

(ya da elma sirkeli su) için. (sf 10)

Günde 6-8 bardak suya devam.

Soğuk içeceklerden, hayvansal gıdalardan, süt ürünlerinden ve kızarmış gıdalardan kaçının. Bunun dışında normal beslenmeye, aşırı ve geç saatte yememeye özen gösterin.

Cumartesi

(6. Gün –

esas detoks)

Şeker ya da tatlandırıcılar, baharat, süt, tereyağı, diğer yağlar, yoğurt, peynir, yumurta, fındık, fıstık, badem, ceviz vb yemeyin.

1 litre elma suyunun tamamını sabahtan için.

Kahvaltı: Gevrek (ör:yulaf) ve ılık meyve.

Öğle: Sade pişmiş/ buharda sebze ve pirinç (doğal tuz, kekik)

ya da sebze çorbası (özellikle pancar, havuc, brokoli, enginar)

13:30 dan itibaren su dışında herhangi bir şey yemeyin. Tekrar dikkat: Protein ve yağ içeren şeyler yemeyin.

18:00 ve 20:00 de 1 ymk kaşığı epsom tuzu-200 ml su karışımı içilir.

22:00 de 200 ml greyfurt suyu ile ½ bardak zeytinyağı karışımı içilir ve hemen sırtüstü yatılır,

Pazar (Dinlenme)

06:00 ve 08:00 de 1 ymk kaşığı epsom tuzu-200 ml su karışımı içilir.

10.00 da taze sıkılmış meyva suyu

11:00 hafif meyve

12:00 bir öğün (kahvaltı ya da öğle yemeği)

Akşama doğru normal yemenize geri dönebilirsiniz.

Özetleyen: Sezin Ardanuç

KÖK Enerji Denge Merkezi

www.enerjidengesi.net

Kaynak: Andreas Moritz

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Empatlık

Comments


©2019, Duygu Yüksel tarafından kurulmuştur.

bottom of page