Aromaterapinin Tanımı
Aromaterapi bitkilerden elde edilen aromatik, esansiyel ve uçucu yağlarla yapılan doğal terapi sanatına verilen isimdir. Hoş koku olarak da tanımlanmaktadır. Aromaterapide bitkisel öz yağlar kişinin güzelliği, fiziksel duygusal ve ruhsal sağlığı için bedene farklı yöntemlerle uygulanır.
Tamamlayıcı tıp sistemi içinde doğal tedavi sistemi olarak da görülmektedir.
Aromaterapinin Tarihçesi
Aromaterapide kullanılan yağlar yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan eski Mısır, Çin ve Hint yağları tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Aromatik yağların rahatlama ve güzellik maksadıyla kullanımının ilk olarak Yunan medeniyetlerinden ortaya çıktığı bilinmektedir.
Tarihte uçucu yağların kullanımı bir sosyal statüye aittir. Başta krallar, din adamları ve soylular ayrıcalıklı olarak uçucu yağları koku amacıyla kullanmışlardır. İlk 10.yy’da İbn-i Sina aromatik yağları bitkilerden buharla damıtma yöntemiyle elde etmiştir. İbn-i Sina aynı zamanda gülsuyu ve gülyağını tedavi amaçlı kullanmıştır. O tarihten sonra bitkilerden buharla damıtma yöntemiyle yağ elde etme ve yağları tedavi etme amacıyla kullanma yaygınlaşmıştır.
19. yüzyılın başlarında Fransız kimyacı Dr. Rene-Maurice Gattefosse tarafından aromaterapinin temelleri atılmıştır. Yaptığı laboratuvar deneyleriyle aromatik yağların iyileştirici, tedavi edici etkisini keşfetmiş ve aroma-terapi kavramını kullanmaya başlamıştır.
Aromaterapinin Etkileri
Aromatik yağlar iki yoldan bedenimiz üzerine etki gösterir.
Solunum yoluyla oluşan etki: Hava ile yayılan koku molekülleri burun üst katmanlarındaki duyarlı bölgede elektriksel uyarılara dönüşerek beynin bellek ve duygu işlevlerinde görevli bölgelerine ulaşır.
Aromaterapide kullanılan yöntemlerden biri mekânın kokulandırılmasıdır. Kişinin fizyolojik işleyişinde, koku alma duyusu önemli bir rol oynar. Bitkisel öz yağların koku molekülleri burnumuzun içindeki koku reseptörleri tarafından beynimize ulaştırılır ve kokusal hafızamızı harekete geçirerek anılarımız, düşüncelerimiz ve duygularımız üzerinde etkili olur. Örneğin, bazı kokular mide faaliyetini harekete geçirerek acıkma, gurultu ya da bulantı gibi etkiler yapabilir. Yine beynimizdeki kokusal hafızamız, çeşitli kokularla hareketlenerek anılarımızı canlandırabilir. Örneğin, tanıdık bir parfüm kokusu bize o parfümü kullanan bir tanıdığımızı anımsatabilir. Öz yağların zengin kimyasal yapısı bedene nüfuz ettiğinde kan dolaşımına girerek fiziksel sıkıntılarımızı iyileştirir. Yakınlarda yapılan araştırmalar, bu bağlantının gücünü doğrulamaktadır. Yale Üniversitesi’nde Psikoloji ve Psikiyatri Profesörü Örneğin, baharatlı elma kokusu sağlıklı deneklerin kan basıncını gözle görülür ölçüde düşürmüştür. Diğer bilimsel araştırmalarda erik ve şeftali gibi hoş kokuların ağrıyı azaltabildiğini, yağların insanların ruh halini değiştirebildiğini göstermiştir. Kısaca kokular çok güçlü fiziksel reaksiyonlar yaratabilir.
Deri emilimi yoluyla oluşan etki: Deri, bedenin sağlam, koruyucu dış örtüsüdür ve en önemli duyu organlarımızdan biridir. Esansiyel bir yağın etkisi onun sadece aromasıyla sınırlı değildir. Bir esansiyel yağ masajla birlikte kullanıldığı zaman, deri içindeki gözeneklerden yavaşça emilerek kılcal damarlara geçer. Bu emilim bir dakika içinde başlayıp 12 saatte tamamlanır. Örneğin esansiyel yağlar, cilt yolu ile emilerek alt katmanlara ve kan dolaşım sistemine ulaşır ve lokal kan dolaşımı masaj yoluyla uyarıldığında yağlar da özellikle bu kan damarlarıyla beslenen sinirler aracılığıyla tüm vücutta etkili olur. Bu noktada esansiyel yağ çeşitli etkiler meydana getirmek için farklı organları ve sistemleri uyarabilir.
Aromaterapi Uygulama Yöntemleri
Günümüzde aromatik yağlar sağlık, güzellik ve rahatlama aracılığıyla yaygın olarak kullanılan;
Masaj: En yaygın olan masajdır. Kullanılacak yağ karışımı kişinin bedensel yapısına ve ihtiyacına göre hazırlanır. Masaj teknikleriyle vücuda uygulanır. Refleksoloji, spor masajı ve ayurveda masajı amaç ve ihtiyaç doğrultusunda kullanılabilir.
Kompres: Soğuk ve sıcak uygulanabilir. Suyun içine istenilen birkaç damla karıştırılarak bez veya pamuk gibi materyallerle vücudun istenilen bölgesine 5-10 dk süreli tekrarlarla kompres yapılır.
Buğu (İnhalasyon): Sıcak su dolu kabı istenilen aromatik yağlardan 3-4 damla uçuğu yağ damlatılır. Başın üzeri bir havlu ile kapatılır ve gözler kapalı bir şekilde birkaç dakika derin nefes alınarak uygulanır.
Mekanın Kokulandırılması: Ortamların iyi kokması için hoş kokulu aromatik yağ/yağlardan birkaç damla tercih edilir.
Banyo: Günümüzde aromatik yağların kullanımına dayanan aromaterapi aynı zamanda cilt bakım ve güzellik amaçlı, banyo-duş ve spa uygulamalarında kullanılmaktadır.
Aromaterapinin Faydaları
Stresi yatıştırır, gevşemeyi ve rahatlamayı sağlar.
Konstantrasyona yardımcı olur.
Vücuda dinçlik verir ve ruhu canlandırır.
Beden ve zihin dengesini sağlar.
Depresyona iyi gelir.
Uykusuzluk sorununu çözer.
Bel ve sırt ağrısına iyi gelir.
Eklem iltihaplanmalarına, romatizmaya iyi gelir.
Spor yaralanmaları, kas ve eklem rahatsızlıklarında faydalıdır.
Deri şikayetlerine ( deri kaşıntıları ve döküntüleri, egzama vb.) iyi gelir.
Baş ağrısı, migren için faydalıdır.
Regl sıkıntısına (sancılı regl ağrıları, aşırı kanama, reglden kesilme vb.)
Menopoz ile ilgili sorunlara iyi gelir. (terleme, sıkıntı, gerginlik, şişkinlik vb.)
Solunum sorunlarına iyi gelir. (astım, bronşit vb.)
Dolaşım sorunlarını giderir. (tansiyon, baş dönmesi vb.)
Cilt yüzeyini toksinlerden ve bakterilerden arındırır.
2. AROMATERAPİ MASAJ UYGULAMASI
Günümüzde aromaterapinin en yaygın ve en etkili uygulama şekli masajdır. Bitkisel öz yağların masajla bedene nüfus etmesi çok kolay ve etkili olur. Masajın dinlendirici ve rahatlatıcı etkisiyle bitkisel öz yağların tedavi edici özelliği birleştiğinde kişiyi dinlendirerek iyileşme hızını artırır.
Aromaterapi masajında amaç bitki özlerinden elde edilmiş %100 doğal yağlar kullanarak müşterinin sıkıntılarının çözümlenmesinde yardımcı olmak ya da doğrudan tedaviye etki etmektedir.
2.1. Aromaterapi Masajının Yararları
Aromatik yağların molekülleri 20 saniye gibi kısa sürede cilde nüfuz eder ve kana karışır.
Vücudu toksinlerden arındırır.
Kişiyi rahatlatır, yüksek enerji verir.
Kişiye kendini daha taze, zinde ve enerjik hissettirir.
Vücudu pürüzlerinden arındırır.
Zihin ve ruhu da dengeler.
Oksijen içeren aromaterapi yağları bu açıdan vücudu destekler.
Beyine yüksek frekans vererek sağlıklı düşünmeyi sağlar ve unutkanlığı engeller.
Cilt yüzeyini bakterilerden arındırır.
Isı etkisi kas ve eklem ağrıları ile zayıf dolaşım bozukluklarına iyi gelir.
Aromatik karışımlar hazırlamak için özel eğitim aldım.
Aromaterapi Masajı Uygulamasında Dikkat Edilecek Hususlar
Astım ve benzeri rahatsızlıkları olanlar tarafından aromaterapi solunum yoluyla uygulanmamalıdır.
Sara/epilepsi rahatsızlığı bulunan kişilerde kullanılmamalıdır.
Reçeteli ilaçların kullanım süresinde aromatik yağlar kullanılmamalıdır.
Yağların kullanımından sonra en az 12 saat güneşe çıkılmamalıdır.
Karaciğer ve böbreklerle ilgili riskli durumların ortaya çıkmaması için dikkatli kullanılmalıdır, zehirleyici olabilir.
Aromaterapistler kendi başına teşhis ve tedavi önermemelidir. Doktor kontrolü ile rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcı tedavi olarak uygulanmalıdır. Yüksek tansiyonu olan bir kişiye tek başına aromaterapi önermek sakıncalıdır. Aromaterapi diğer alternatif tedavi yöntemleri ile birlikte tamamlayıcı etki yaratır.
Aromaterapi sonrası oluşabilecek sersemlik hissi nedeniyle araç, iş makineleri vb. aletlerin kullanımı sakıncalıdır.
Uygulamanın yemekten 2 saat kadar sonra yapılması uygundur.
Kesinlikle Aromaterapi Uygulanmaması Gereken Durumlar
Ateşli hastalılar ve ateş
Deri ve eklem iltihapları
Nedeni bilinmeyen kaşıntı ve kızarıklıklar
Ödem ve şişmeler
Açık yaralar
Spor yaralanmaları, akut durumları
Kas yırtılmaları ve bağ dokusu zedelenmeleri
Kırık kemikler
Açık yaraya neden olan yanıklar
Varisler (Üzerine direkt masaj baskısı uygulanmaz.)
Yeni ameliyat ve yaralanmalar
Koku alerjisi
Masaj uygulamasının sakıncalı olduğu tüm durumlar
Comments